Η χειρουργικη Ουρολογία με τη μεγάλη πρόοδο της επιστημονικης γνωσης και της σύγχρονης ιατρικής τεχνογνωσίας , όπως η εφαρμογή laser, εύκαμπτων ενδοσκοπικών χειρουργικών οργάνων, τοποθέτηση ειδικών προσθετικών υλικών (stents, σφιγκτήρας, πεΊκή πρόθεση κλπ) έχει εξελιχθεί προσφέροντας απλούστερες αποτελεσματικές και ασφαλείς λύσεις στα Ουρολογικά προβλήματα των ασθενών. Επανάσταση στη χειρουργική έχει φέρει τα τελευταία χρόνια η Ρομποτική μέθοδος, η πραγματοποίηση δηλαδή των χειρουργικών επεμβάσεων χωρίς «ανοικτές τομές» με το χειρισμό του  ρομποτικού συστήματος από τον εξειδικευμένο χειρουργό.

Ειδικά στην Ουρολογία η μέθοδος αυτή έχει ευρεία εφαρμογή και αποτελεί πλέον την πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων. Χρησιμοποιώντας το Ρομποτικό σύστημα ο χειρουργός Ουρολόγος έχει στα χέρια του μια εντυπωσιακή τεχνολογία που αυξάνει πάρα πολύ την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής του παρέμβασης. Η πολυπλοκότητα, λεπτομέρεια και  ακρίβεια χειρισμών των ειδικών ρομποτικών βραχιόνων είναι μοναδική και σε συνδυασμό με την τέλεια οπτική αντίληψη, εξαιρετική ευκρίνεια και απεριόριστη δυνατότητα μεγέθυνσης και προσέγγισης των ιστών μας επιτρέπει να βλέπουμε από κοντά και ξεκάθαρα και να παρεμβαίνουμε με απόλυτη ακρίβεια σε στοιχεία όπως νεύρα, αγγεία  περιτονίες που παλαιότερα μπορούσαμε μόνο να πλησιάσουμε αδρά και κατά προσέγγιση. Αυτοί είναι οι λόγοι που αποφεύγονται επιπλοκές όπως η αιμορραγία και διαφυλάσοντας τους ιστούς επιτυγχάνεται εξαιρετκό λείτουργικό αποτέλεσμα με ελάχιστη ταλαιπωρία και επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς Και ειδικά στην Ουρολογία, που τα όργανα που χειρουργούμε (προστάτης κύστη, ουρήθρα, ουρητήρας , νεφρός) είναι ιδιαίτερα αγγειοβριθή και ευπαθή και η ανατομική πρόσβαση σε αυτά συχνά πολύ δύσκολη αυτά τα χαρακτηριστικά του Ρομποτικόύ συστήματος είναι απαραίτητα και πολύτιμα.

Εμφανές παράδειγμα των ανωτέρω αποτελεί η Ριζική Προστατεκτομή για τον καρκίνο προστάτη. Είναι μια επέμβαση πολύ συχνή, καθώς ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συχνότατα στους ανδρες και συχνά από νεές ηλικίες και ο στόχος μας είναι πρωτίστως η ογκολογική ίαση του ασθενούς αλλά και η επίτευξη καλού λειτουργικού αποτελέσματος, δηλαδή φυσιολογικής ούρησης και διατήρηση της στύσης Καθώς ο προστάτης και η ουρήθρα βρίσκονται βαθειά μέσα στη στενή οστέϊνη λεκάνη μας (πύελος) με τα νευρα και αγγεία της στύσης και της ούρησης κολλημένα πάνω τους και τον εντερικό σωλήνα σε επαφή, η καλή οπτική και η δυνατότητα λεπτών χειρισμών (αφαίρεση σπερματοδόχων κύστεων, εκτομή προστάτη, διαφύλαξη νευραγγειακού δεματίου της στύσης και του σφιγκτήρα, αναστόμωση κύστης – ουρήθρας) σε αυτόν τον περιορισμένο ανατομικό χώρο είναι σε κάθε χειρουργείο πρόκληση.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός κατευθύνει και ελέγχει τους ρομποτικούς βραχίονες και με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια, έχοντας εντυπωσιακή μεγέθυνση και τέλειο οπτικό πεδίο επιτυγχάνει λεπτότατους χειρουργικούς χειρισμούς αδύνατους με όλες τις άλλες χειρουργικές μεθόδους. Η επέμβαση γίνεται χωρίς τομή στο δέρμα, μέσα από μικροσκοπικές οπές, με ελάχιστο πόνο, ασήμαντη απώλεια αίματος και ταχύτατη ανάρρωση. Ο ασθενής κινητοποιείται λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και εντός δύο ημερών επιστρέφει στο σπίτι του και στις καθημερινές δραστηριότητές του. 

Αλλά και στην χειρουργική του νεφρού και του ουρητήρα η ρομποτική  μέθοδος έχει σημαντικό ρόλο. Η αναστόμωση του ουρητήρα με το νεφρό ( πυελοπλαστική), η παρασκευή και απελευθέρωση του ουρητήρα και η αφαίρεση ευμεγέθων λίθων, κύστεων και όγκων του νεφρού είναι κάποιες από τις ενδείξεις που η εφαρμογή του ρομποτ έχει απλοποιήσει σε σχέση με τις κλασσικές «ανοικτές» επεμβάσεις του παρελθόντος. Επίσης σε περιπτώσεις που πρέπει να παρέμβουμε και στις δυο μεριές του ανθρώπινου σώματος, όπως σε άμφω κιρσοκήλη με το ρομποτ αυτό είναι εφικτό χωρίς διπλή τομή.

Οι παραπάνω λόγοι εξηγούν γιατί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική η Ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι η θεραπευτική επιλογή για πάνω από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και το ποσοστό αυτό κάθε χρόνο αυξάνεται. Ο εξειδικευμένος χειρουργός Ουρολόγος με το εξελιγμενο ρομποτικό σύστημα επιτυγχάνει με απόλυτη ασφάλεια εξαιρετικό ογκολογικό και λειτουργικό (διατήρηση της στύσης και της εγκράτειας ούρων) αποτέλεσμα για τον ασθενή.


Videos