Στις μέρες μας η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας και επιστημονικής γνώσης είναι αλματώδης. Έτσι, είναι δυνατή η λύση πολλών σημαντικών ουρολογικών προβλημάτων των ασθενών μας με ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές, που παλαιότερα θα θύμιζαν «επιστημονική» φαντασία. Οι ασθενείς μας χωρίς χειρουργικές τομές, χωρίς νυστέρι, αιμορραγία και πόνο, με την ελάχιστη επιβάρυνση επιστρέφουν ταχύτατα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Αυτό είναι εφικτό με τη χρήση ψηφιακών μέσων απεικόνισης υψηλής ευκρίνειας, ειδικών εύκαμπτων χειρουργικών ενδοσκοπίων (λ.χ. εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο), πολύ λεπτών της τάξης χιλιοστών αλλά πανίσχυρων ινών laser και ενδοσκοπικών εργαλείων (λαβίδες, basket σύλληψης, οδηγά σύρματα). Έτσι, είναι δυνατή η πρόσβαση  και θεραπευτική παρέμβαση μέσω της ουρήθρας σε κάθε σημείο του ουροποιητικού, ακόμη και στους μικρούς κάλυκες στο εσωτερικό του νεφρού. Αυτό, στο παρελθον θα απαιτούσε ανοικτές ή διαδερμικές προσπελάσεις με σημαντικά μεγαλύτερη ταλαιπωρία του ασθενούς, αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και παράταση της νοσηλείας του.

Πολλοί ασθενείς έχουν πέτρες στο εσωτερικό του νεφρού ή στον ουρητήρα που μπορεί να τους προξενήσουν κωλικό, έναν αφόρητο πόνο λόγω της απόφραξης του νεφρού, ή πολύ σημαντικές επιπλοκές όπως πυελονεφρίτιδα ή και νεφρική ανεπάρκεια. Όχι πολύ καιρό πριν, ο ασθενής αυτός θα χειρουργείτο με ανοικτό χειρουργείο ή θα σπάγαμε την πέτρα διαδερμικά τρυπώντας το νεφρό και αφήνοντας εξωτερική παροχέτευση για κάποιο διάστημα. Σήμερα, από τη στιγμή της διάγνωσης, μπορούμε να σπάσουμε και να αφαιρεσουμε ενδοσκοπικά, με το εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο και το laser, πέτρες απο τον ουρητηρα και το εσωτερικό του νεφρου. Η δυνατότητα πρόσβασης, χειρισμών και παρέμβασης που μας εξασφαλίζουν τα εξελιγμένα ενδοσκοπικα όργανα διαμέτρου λίγων χιλιοστών που χρησιμοποιούμε είναι εντυπωσιακή. Λίγες ώρες μετά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο άσθενής φεύγει από το νοσοκομείο.

Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την εικόνα κάποιου συγγενή που χειρουργήθηκε για υπερπλασία προστάτη με ανοιχτή τομή ή παλιότερες δουρηθρικές μεθόδους, μεταγγίστηκε στο χειρουργείο λόγω αιμορραγίας και αφού πέρασε αρκετές μέρες στο νοσοκομείο ταλαιπωρημένος επέστρεψε σπίτι και κάποιες φορές παρουσίαζε προβλήματα, οπως η ακράτεια ούρων. Αυτοί είναι οι λόγοι που πολλοί από τους άντρες που βλέπουμε ενώ έχουν σημαντικό πρόβλημα δειλιάζουν και αναβάλλουν την επέμβαση προστάτη. Η πραγματικότητα όμως σήμερα είναι τελείως διαφορετική, αφού χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Turis (πλάσμα εξάχνωση) ο προστάτης αλλά και τα θηλώματα της κύστεως (επιφανειακός καρκίνος) αφαιρούνται διουρηθρικά αναίμακτα, ανώδυνα, με απόλυτη ασφάλεια και ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη ημέρα χωρίς προβλήματα ούρησης ή στύσης.

Και φυσικά, το μεγάλο μας όπλο, το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, μας επιτρέπει χωρίς ανοικτό χειρουργείο να αντιμετωπίσουμε με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια τον καρκίνο του προστάτη, του νεφρού και της κύστεως. Μέσα από μικρές τρυπούλες στην κοιλιά κατευθύνουμε με απόλυτη ακρίβεια και τρισδιάστατη όραση τα ρομποτικά χειρουργικά εργαλεία σε περιοχές που είχαμε πολύ δύσκολη πρόσβαση με το ανοιχτό χειρουργείο. Να τονίσουμε ότι οι ρομποτικοί βραχίονες ελέγχονται και κατευθύνονται πλήρως από το χειρουργό που κάθεται στην κονσόλα κοντά στο χειρουργικό τραπέζι. Εξασφαλίζοντας άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα και ελαχιστοποιώντας τις διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές αποτελεί τη μέθοδο επιλογής μας που προτείνουμε στους ασθενείς μας και αυτοί ακολουθούν με βέλτιστα αποτελέσματα. Εκτός από την ογκολογική χειρουργική, με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci παρεμβαίνουμε και σε καλοήθεις παθήσεις του νεφρού και του ουρητήρα, όπως η αφαίρεση μεγάλων κύστεων νεφρού και η διόρθωση της πυελοουρητηρικής συμβολής.