Αρκετό καιρό τώρα παρακολουθώντας την ιατρική βιβλιογραφία και συνδυάζοντας την με την κλινική εμπειρία μου έχω πεισθεί ότι η περιτομή, η αφαίρεση δηλαδή του ακριανού τμήματος του δέρματος που καλύπτει το πέος, έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα. Είναι, λοιπόν, γνωστό ότι η περιτομή εκτός από τις περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένη όπως η φίμωση, ελαττώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης μικροβίων στη στεφανιαία αύλακα του πέους, προστατεύοντας τους άντρες από τις λοιμώξεις, τις ερωτικές τους συντρόφους από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και συχνά έχει ευεργετικές επιδράσεις σε διαταραχές εκσπερμάτισης, όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση. Η ιατρική αυτή παρατήρηση, ίσως εξηγεί το γεγονός ότι πολλές θρησκείες ή παραδόσεις διαφορετικών λαών εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν επιβάλλει την περιτομή στον ανδρικό πληθυσμό που αναφέρονται.
Μόλις επέστρεψα από το Αμερικάνικο συνέδριο της Ουρολογίας στην Καλιφόρνια, όπου με έκπληξη παρακολούθησα μια ομιλία του καθηγητή της Ουρολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Dr Krieger, αφιερωμένη εξολοκλήρου στην περιτομή. Το εντυπωσιακό στην ομιλία αυτή είναι ότι κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε περιτομή παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να «κολλήσουν» AIDS. Είναι γνωστό ότι το τελικό τμήμα του δέρματος που καλύπτει το «κεφάλι» του πέους, η ακροποσθία δηλαδή, μπορεί να αποτελέσει τη φωλιά μικροβίων και πηγή φλεγμονών, με άθροιση λευκοκυττάρων. Έτσι, δημιουργείται το ευνοϊκότερο περιβάλλον για την επιβίωση των ιων, όπως του HIV (υπεύθυνος για το AIDS) και μπορεί μέσω αμυχών και μικροτραυματισμών του δέρματος αυτού να δημιουργηθεί η πύλη εισόδου του ιου στον οργανισμό. Τόσο οι μελέτες σε πειραματόζωα όσο και ανοσοϊστοχημικές μελέτες σε ανθρώπινη ακροποσθία όπου εντοπίζονται HIV υποδοχείς στο έσω πέταλο του δέρματος αυτού, συμφωνούν με τα παραπάνω.
Παρότι περισσότερες από 53 επιδημιολογικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τελευταία κλινική μελέτη. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε στη φυλή Kisumu, στην Κένυα. Στην Αφρική κάτω από τη Σαχάρα, ενώ ζει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού αποτελεί το 70% του συνόλου των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από AIDS, 75% των νέων κρουσμάτων και 80% των θανάτων από τη νόσο. Καθώς το 90% των ασθενών νοσεί από ετεροσεξουαλική επαφή, η νόσος αφορά το γενικό πληθυσμό και όχι τους ομοφυλόφιλους. Στη μελέτη το 5% των 18χρονων ανδρών έχει μολυνθεί ήδη από τον ιο, ενώ στην ηλικία των 24 το ποσοστό ανέρχεται σε 25%. Σε αυτό λοιπόν το κοινωνικό περιβάλλον, στην έρευνα που συζητούμε, δημιουργήθηκαν δυο παρεμφερείς ομάδες ανδρών με μόνη διαφορά ότι στη μία οι άνδρες υποβλήθηκαν σε περιτομή ενώ στη άλλη όχι. Τα αποτελέσματα μετά από 2 χρόνια παρακολούθησης έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες όσον αφορά τη μόλυνση από τον ιο του AIDS, με την ομάδα των ανδρών που υποβλήθηκαν σε περιτομή να εμφανίζουν λιγότερο ποσοστό μόλυνσης.
Η περιτομή πολλές φορές είναι επιβεβλημένη λόγω φίμωσης, στένωσης δηλαδή της ακροποσθίας λόγω διαφόρων παθήσεων, λ.χ. φλεγμονών, σακχαρώδους διαβήτη, δερματοπαθειών. Άλλοτε ζητάται από τους άνδρες για αισθητικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Πέρα όμως από αυτά είναι πλέον ιατρικά αποδεδειγμένο ότι προστατεύει τις μεν γυναίκες, συντρόφους των ανδρών αυτών, από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και όπως τελευταία φαίνεται τους άνδρες και κατ’επέκτασιν τις γυναίκες από τη μόλυνση με τον ιο HIV, που προκαλεί το AIDS. Πρόκειται για μια πολύ απλή επέμβαση, που γίνεται με τοπική νάρκωση και χωρίς εισαγωγή στο νοσοκομείο, η οποία στα χέρια των ειδικών έχει έξοχο αισθητικό αποτέλεσμα.